In deze getuigenis vertelt An hoe ze haar zoon (17) ondersteunde: van gestopt te zijn met school en continue online zijn, naar een gevarieerder en socialer leven én terug zin gaf in school.

Eind vorig jaar leerde ik An en haar gezin kennen. Haar zoon, Jarno, zat toen al een half jaar thuis. Naar school gaan lukte niet meer. Andere activiteiten evenmin. Heel veel uren zat hij achter zijn PC, te gamen of filmpjes te bekijken.

Meerdere tests (waaronder voor autisme en hoogbegaafdheid) en psychologen passeerden de revue maar weinig veranderde. Over het beperken van schermtijd werd er al helemaal niet gesproken, integendeel.

Enkele maanden lang heb ik met haar gezin samengewerkt om verandering te brengen. Zij begon haar zoon beter te begrijpen en hoe met hem om te gaan.

Met Jarno ging ik aan de slag om te werken aan zelfvertrouwen, sociale angsten en hem te helpen z’n weg in de (echte) wereld te vinden.

Ondertussen is er veel meer onderlinge communicatie, doet hij ook andere activiteiten, heeft hij een positiever toekomstbeeld en gaat hij volgend schooljaar terug naar school!

In deze video deelt ze moedig haar verhaal en opgedane inzichten uit de voorbije maanden, waaronder:

  • Hoe ze het overmatig schermgebruik thuis aan banden heeft gelegd;
  • Hoe ze hem hielp meer aan andere activiteiten, waaronder gezinsactiviteiten, deel te nemen;
  • Hoe ze de uitdagingen die hem tegenhielden om te kunnen of willen studeren ontdekte en hoe ze dit aanpakte;
  • Hoe ze geleerd heeft haar kinderen de nodige ruimte te geven om te worden wie ze werkelijk zijn;
  • Welke tips ze nog voor andere ouders heeft, waaronder om te erkennen als het een probleem is, niet zomaar te blijven hopen dat het vanzelf betert en maatregelen te nemen of hulp te zoeken.

“Het moeilijkste was om onder ogen te zien dat het een probleem was en hulp te gaan zoeken. In feite was het al jaren aan de gang, maar het is heel verleidelijk om het op z’n beloop te laten, zeker zolang de punten goed zijn.”

Bedankt voor de stappen die je gezet hebt en voor je moed om deze ervaring met andere ouders te delen, An.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

jongeren-op-smartphone-op-school