Hoe je doordringt tot je gamer en nieuwe, gezonde gewoontes bouwt voor gamen en schermtijd.
Games zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze jongeren. Wereldwijd brengen miljoenen jongens en meisjes een groot deel van hun vrije tijd gamend door. Meestal blijft het een hobby, maar sommige gamers blijven gekluisterd aan hun scherm — met zware gevolgen voor hun studies, gezondheid en sociale leven.
Matthias Dewilde behoorde tot die laatste categorie. Hij kon niet stoppen met gamen, bracht maanden door achter zijn computer en kwam amper buiten. Intussen heeft hij zijn verslaving overwonnen en begeleidt hij ouders en hun kinderen die worstelen met overmatig gamen naar een gebalanceerd on- en offlineleven.
In Game over beantwoordt hij alle vragen over problematisch gamegedrag. Wanneer mondt een onschuldig spelletje uit in een gameverslaving? Wat zijn de alarmsignalen? Hoe komt het dat sommige jongeren sneller verslaafd raken dan andere? Kunnen we sommige games niet beter verbieden? En wat kan je als ouder doen om een gameverslaving bij je kind te voorkomen?
Matthias Dewilde raakte 20 jaar geleden verslaafd aan games. Vandaag helpt hij met zijn organisatie GameChangers jongvolwassenen die worstelen met overmatig gamegedrag naar een meer gebalanceerd leven, met voldoende tijd voor sociale contacten, studies en een gezond dag- en nachtritme. Matthias Dewilde heeft al meer dan 25.000 jongeren in scholen geïnspireerd met zijn verhaal en honderden gezinnen begeleid. Samen met de Gezinsbond en Child Focus geeft hij vormingen voor ouders en hulpverleners rond opvoeding in een digitale wereld.