Hoe je de vakantie overleeft met gamers in huis
De vakantie staat voor de deur. Voor sommige ouders een leuke tijd waar ze met de familie naar uitkijken, voor anderen eerder een bron van bezorgdheid. De structuur van school valt weg en in de plaats komt een heel lange, lege periode. Wat doe je met kinderen die niets liever doen dan heel de tijd gamen of op sociale media zitten? Enerzijds is het makkelijk om hen te laten doen, want dan ze zijn rustig. Intuïtief voel je echter aan dat het niet gezond kan zijn om dat een hele dag lang te doen en dat klopt. Kinderen hebben behoefte aan tijd buiten, samen met anderen en een goede mix van activiteiten.
Mogelijks heb je al een aantal activiteiten gepland, ga je samen op vakantie of gaan ze op kamp. De grootste uitdaging is vaak de tijd tussenin. De lege dagen en weken waar nog niets gepland is. Gelukkig zijn er manieren om je kinderen buiten te krijgen, leuke activiteiten te laten doen en te helpen groeien. Hier geef ik enkele tips.
1. Creëer schermvrije momenten & zones
Sociale media en games in het bijzonder hebben een sterke aantrekking op veel jongeren. Ze kunnen ermee communiceren met hun vrienden, video’s bekijken of spelletjes spelen zonder dat ze uit huis hoeven te komen. Sommigen kunnen makkelijk zelfs een hele dag vullen online als dit niet beperkt is.
Maar het is zo belangrijk voor hen dat zich ook op andere vlakken ontwikkelen. Veel van deze ‘andere’ activiteiten zoals een boek lezen of een wandeling maken kunnen echter niet concurreren met de aantrekking van de online wereld. Zolang er onbeperkt toegang is tot het internet, gaan veel van je pogingen hen iets anders te laten doen in het water vallen.
Daarom is het zo belangrijk om op voorhand regels en afspraken te maken over schermtijd. Bijvoorbeeld enkel na 17u en tot max 21u op de PC. Ook de smartphone, tablet en console hebben even ‘vakantie’ nodig. Belangrijk is dat er vaste momenten zijn overdag waar schermen niet toegelaten zijn en jongeren een andere tijdsinvulling gaan moeten zoeken. Dit stimuleert hun creativiteit en helpt hen om te gaan met verveling.
Wat bij andere ouders al geholpen heeft:
- Vermijd schermen als eerste activiteit in de ochtend.
- Voer een wekelijkse schermvrije avond of dag in. Je kan er een vast familiemoment van maken.
- Breng schermen naar een gemeenschappelijke ruimte.
- Leg in ieder geval beperkingen op het internet ’s nachts om te vermijden dat hun dagen en nachten omwisselen.
- Neem de afstandsbediening, controllers, consoles of laptops mee naar het werk of stel beperkingen in.
2. Vul lege momenten in met zinvolle activiteiten
Ongetwijfeld één van de grootste oorzaken waarom jongeren soms uren online zijn is uit verveling. Ze hebben niets ‘beters’ te doen.
Help hen de lege tijd op te vullen door samen op voorhand leuke, zinvolle en sociale activiteiten in te plannen. Door in de vorige stap al beperkingen te leggen over schermtijd, zal enorm helpen bij jongeren die in niets ‘zin’ hebben. Dat sportkamp of zwembadbezoek lijkt al een pak aantrekkelijker als er thuis geen internet aan staat overdag! Je zelfs kan overwegen om hen game-tijd te laten ‘verdienen’ door eerst andere activiteiten te doen.
Er zijn verschillende soorten activiteiten en het helpt om een goede mix te hebben.
Sociale activiteiten
Ideaal om tijd met de familie of vrienden te spenderen en wat tijd buiten te zijn. Enkele ideeën:
- Sport- of jeugdkampen
- Kunst, muziek, musea, concerten, cinema.
- Paintball, escape rooms, karten, bowling, minigolf, met een
- In de natuur, picknicken, kamperen, naar een recreatiepark, zwemmen, wandeling met de hond.
- Bordspelen, kaarten of zelfs eens meespelen met hun spellen!
In België zijn ook Rebootkampen, speciale kampen voor gamers van 15-18, een aanrader.
Solo activiteiten
Er zullen altijd momenten zijn dat ze thuis zitten, eventueel met weinig energie om buiten te gaan. Het helpt om voorbereid te zijn door activiteiten te hebben klaarstaan die ze kunnen doen, zonder dat ze afhankelijk zijn van anderen. Ook activiteiten waar ze uit kunnen leren en groeien zijn waardevol. Enkele voorbeelden:
- Interessante magazines/kranten/boeken thuis hebben liggen.
- (Leren) koken, ontbijt maken, de was doen.
- Tekengerief, fotografie, knutselwerk, schilderen, instrumenten spelen.
- Allerlei denkoefeningen, puzzels maken, sudoku’s.
Zinvol, uitdagend werk
Zeker oudere tieners willen zich nuttig bezighouden. Vrijwilligerswerk of een bijverdienste zijn daar ideaal voor. Zoals:
- Redder
- Kampleider
- Babysitten
- Bijles geven
- Horeca
- Stage doen
Eventueel kan thuis werkjes doen ook helpen om bij te verdienen, zoals:
- Gras maaien
- Koken
- Afwassen
3. Stel een team samen
Je bent zeker en vast niet de enige ouder die met deze uitdaging zit. Stel een team samen met andere ouders. Het helpt enorm om de ‘last’ te verdelen om de vakantie nuttig in te vullen. Zeker als je tussendoor ook nog moet gaan werken.
Welke ouders van vrienden van je kind kan je contacteren? Welke families kan je nog eventueel uitnodigen? Samen sta je zoveel sterker. Je hoeft het niet alleen te doen!
Bespreek met hen hoe je enkele dagen kan invullen. Naar het park gaan, het zwembad, het strand,… het is zoveel leuker om met vrienden te doen, zowel voor jou als je kind, en daarnaast hoeft elke ouder er niet telkens bij te zijn. Zo heb jij tijd om te gaan werken of zelf even te ontspannen!
4. Giet alles in een overzichtelijke planning
Als er niets anders gepland is, dan is de online wereld een makkelijk tijdverdrijf. Begin al op voorhand zoveel mogelijk van de vakantie in te plannen om de lege, ‘saaie’ momenten op te vangen.
Een planning zorgt voor structuur, routine en duidelijkheid. Iets waar jongeren (en vooral gamers) enorm veel behoefte aan hebben. Daarnaast geeft het hen iets om naar uit te kijken. Dit vraagt werk, maar het is zeker de moeite waard!
Enkele tips:
- Doe dit zo veel mogelijk op voorhand om de vele leegtes tijdens de vakantie op te vangen.
- Begin al met activiteiten of verantwoordelijkheden ’s ochtends om te vermijden dat ze tot ’s middags door slapen (of gamen).
- Maak het visueel: schrijf de planning op en maak het makkelijk toegankelijk, door het bijvoorbeeld aan de frigo te hangen.
- Hoe meer routine, hoe makkelijker voor hen om te onthouden.
- Zorg voor vaste wekelijkse momenten, zoals een schermvrije avond waar je met de familie gezelschapsspellen speelt, of een avond in de week waar je wekelijks vrienden uitnodigt of bij hen langs gaat.
Het kan soms een hele uitdaging zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat je met schermvrije momenten, leuke alternatieve activiteiten, een sterk team van ouders en een overzichtelijke planning al een heel eind ver komt. Nog een fijne vakantie!
Dag Matthias, tof dat je volhardt…Ik ken je van het coachplan met Sabine.Ik woon nu in Hulst en start vakantieweken,internetluw+(fiets)toerisme.
Gameverslaafd?..je hebt mooie tips. Ik ben betrokken met de jongeren,destijds: ik trok mijn jongste bijna 10 jr geleden van de kabel om 10 dagen te rijden Frankrijk,Spanje met de gammele camper. Nadien was de aandacht’gedraaid’. Ander perspectief,activiteiten.
Dit huisje is recreatief geschikt, centraal gelegen tussen A’pen,Sint Niklaas,Gent,Brugge en vanaf januari organiseer ik op zondagen (vanaf26) uitstappen met het oog op het programma en neerzetten van de ‘stichting/vzw’. Ik sprak de Bond Moyson/Joetz,o.a.. Schrijf boek af..burn out maatschappelijk/de natuur je coach, de site ligt nog even stil…
Stuur ik je een korte beschrijving locatie,logistiek e.a.? grtjes,Monique
Dag Monique,
Je reactie op de site van 20/12 valt me nu pas op, waarvoor mijn excuses. Ik ben zeker benieuwd naar je plannen met de stichting. stuur gerust door naar [email protected] of bel me op 0499389530
Matthias