Na de zomervakantie en anderhalf jaar thuisonderwijs vinden jongeren de weg terug naar de schoolbanken. Voor sommigen is deze nieuwe schoolstart een opluchting, voor anderen een kwelling. Na lang te kunnen uitslapen in de zomervakantie moeten ze weer vroeg uit de veren om een hele dag in de klas te zitten en dat kan best lastig zijn. Het is dan ook heel begrijpelijk dat sommigen zich na een lange dag op school even willen terugtrekken in games, sociale media of YouTube. Maar wat als het uit de hand loopt en dit hun hele avondbezigheid dreigt te worden? Hieronder vind je 5 tips om het beste uit het nieuwe schooljaar te halen.

1. Maak van minstens één offline, sociale hobby een vereiste

Naast het gamen zijn er tal van andere waardevolle hobby's om te blijven onderhouden. Ploegsport, skaten, lego, een instrument spelen, lezen, schaken of aansluiten bij een jeugdbeweging zijn slechts enkele van de vele opties. Misschien is het een goed moment om terug oude hobby's op te starten. Ideaal zou zijn dat je kind een activiteit vindt dat elke week terugkomt met vaste tijdstippen. Zo vul je de agenda makkelijk op en hoef je niet elke week op zoek naar nieuwe activiteiten. Op onze activiteitenlijst vind je tal van activiteiten die jou en je kind kan inspireren bij het vinden van een nieuwe offline hobby.

slimmer het nieuwe schooljaar

2. Maak samen een visuele weekplanning

Bij jongeren die niet goed weten hoe de lege momenten op te vullen of die hun huiswerk blijven uitstellen kan een planning helpen. Het maken van een planning en dit visueel laten weergeven helpt hen een overzicht te hebben over hoe ze hun vrije tijd zinvol kunnen invullen. Uitstelgedrag kan hierbij lastig zijn, maar in dit artikel vind je meer uitleg over hoe je je kind daarbij kan helpen.

3. Laat ze dit jaar (meer) fouten maken

Dit is voor ouders natuurlijk niet altijd even gemakkelijk. We willen onze kinderen helpen en dat het liefst door hen van allerlei leed te besparen. Eigenlijk weten we dat het maken van fouten net heel leerrijk kan zijn en dat geldt ook voor kinderen. Een kind dat opgroeit in een omgeving waar hij regelmatig uit zijn comfortzone moet komen en zelf oplossingen moet bedenken, zal later sterker in zijn schoenen staan. Probeer als ouder dus niet alles voor je kind op te lossen. Kijk als supporter aan de zijlijn toe en motiveer ze om door te blijven gaan.

slimmer het nieuwe schooljaar

4. Plan wekelijkse (schermvrije) familietijd in

Naast leuke naschoolse (offline) activiteiten, kun je ook wekelijks een schermvrije familieavond inplannen. Ga na wat de interesses zijn van je gezinsleden en stip op voorhand uit welke activiteiten er op het programma staan. Zo heeft iedereen wel iets om naar uit te kijken. Denk aan een wekelijkse bordspelavond, een kookmoment samen, samen een uitstap organiseren naar bijvoorbeeld het Pixel Museum, trampolinepark, een gamebeurs of pretpark enzovoort.

5. Bouw verveelmomenten in

Als alle schermvrije voorstellen moeten concurreren met game- en schermtijd, dreigen ze in het water te vallen. Het is daarom belangrijk om verveelmomenten in te bouwen waarin je kind geen toegang heeft tot een scherm. Je zal zien dat regelmatige verveling hen zal stimuleren creatiever met hun vrije tijd om te gaan en hen zal helpen meer open te staan voor alternatieve activiteiten. Maak hierin glasheldere afspraken waar er geen ruimte is voor discussie over bijvoorbeeld de duur van het schermvrije verveelmoment. In dit blogartikel vind je extra uitleg over hoe je goede schermafspraken maakt en deze ook vasthoudt.

Merk je dat gamen en schermtijd bij je kind steeds meer uit de hand loopt? Ben je bezorgd om zijn of haar toekomst, wil je er graag iets aan doen en sta je open voor hulp? Leg vandaag een vrijblijvend gesprek vast met een van onze coaches.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Haalbare planning opstellen in 8 stappen coverEen Herfstvakantie vol schermvrije activiteiten cover