“Het valt wel mee, mijn kind wil niet meewerken, het past niet in mijn budget,…”. Het zijn slechts enkele van de vele redenen waarom zowel jongeren als hun ouders externe hulp en begeleiding uitstellen. Soms terecht, want op school en thuis loopt bijvoorbeeld alles vlot en dan is er niets aan de hand. Maar minstens even vaak onterecht, met als gevolg: aanhoudende en onnodige discussies, teleurstellingen en frustraties.

In dit artikel zullen we enkele van die redenen waarom hulp wordt uitgesteld bespreken. We hopen hiermee een nieuwe kijk op ondersteuning te bieden, zodat de stap naar begeleiding kleiner wordt en sneller vooruitgang te kunnen maken richting een gamen dat in balans is en een gezinsleven in harmonie.

“Mijn kind wil niet meewerken”

Deze vraag ‘wat als mijn kind niet wil meewerken?’ wordt ons het vaakst gesteld en is één van de grootste redenen waarom ouders denken dat professionele hulp geen zin heeft. Dit komt omdat sommigen, soms zelfs psychologen of therapeuten, beweren dat als je kind niet openstaat voor hulp, er niets aan te doen is. Het is begrijpelijk dat je hierin mee gaat, maar toch nodigen we je uit hier anders naar te kijken. Er is juist veel dat je als ouder kan doen, zeker zolang je kinderen nog thuis wonen. Ouders zijn er zich simpelweg niet bewust van of weten het niet goed aan te pakken.

Indien het kind niet wil begeleidt worden, gaan we alvast aan de slag met de ouders. We realiseren dan ook mooie resultaten door te focussen op de zaken waar de ouders wél invloed op hebben. In sommige gevallen werken we na verloop van tijd ook met de jongere, maar dit is geen vereiste. Uiteindelijk creëren we samen een aangenamere sfeer thuis met minder problematisch game- of schermgebruik. We streven hierbij naar een kind dat zich beter in zijn of haar vel voelt, makkelijker meewerkt en sneller zelfstandig wordt.

Wil je hier graag meer over lezen? We hebben er een heel artikel aan gewijd: Wat als je kind niet wil meewerken?

“Ik heb schrik dat het te confronterend gaat zijn”

Op zich is dit niet letterlijk wat ouders of gamers zeggen, maar het geeft wel een beeld van wat er zich binnenin soms afspeelt alvorens iemand de stap naar hulp durft zetten. Het is niet makkelijk en best confronterend om toe te geven dat je het even niet meer ziet zitten of je slecht in je vel voelt. In het geval van ouders, specifiek moeders, is het al helemaal niet simpel om toe te geven dat je je eigen kind niet lijkt te kunnen helpen. Je voelt je als moeder dan al snel gefaald.

Confrontatie uit de weg gaan is eigenlijk een heel normaal mechanisme in ons lichaam. Van zodra ons iets als bedreigend voordoet, zullen we vanuit ons vecht-vlucht of bevriezingssysteem handelen. Dit systeem heeft ons in het verleden geholpen om onze soort in leven te houden. Denk maar aan een confrontatie met een leeuw, waarin de bevriezingstoestand de leeuw tot bedaren bracht en wij er met de schrik vanaf kwamen. Dit systeem is nog steeds in werking ondanks dat soortgelijke levensbedreigende situaties niet meer voorkomen. Eigenlijk gebruiken we het vandaag nog steeds in situaties die in eerste instantie niet echt levensbedreigend zijn, maar wel als onaangenaam ervaren worden: zoals je kind die verbaal en fysiek agressief op je reageert als je vraagt om te stoppen met gamen omdat hij zijn huiswerk nog moet maken.

Begeleiding is niet altijd leuk en kan best confronterend zijn. Het gebeurt wel eens dat een ouder, die na een eerste kort contact nog even wou wachten met het inschakelen van professionele hulp, alsnog opnieuw contact opneemt omdat ze merkt dat het probleem steeds groter wordt. Je kan altijd blijven vluchten voor iets, maar dat heeft weinig zin. Het is pas door de confrontatie met je problemen aan te gaan dat het proces van bewustwording kan starten. Daarna kan je stap voor stap je probleem aanpakken. De vooruitgang die je maakt, zal je een boost geven om vol te houden en je probleem een pak lichter maken. Tot het uiteindelijk geen probleem meer is.

“Ik zoek liever iemand in de buurt”

Wij hebben zelf ook het liefst face-to-face gesprekken. We zijn daarom ook erg blij om regelmatig mensen bij ons te kunnen ontvangen en merken dat mensen die dichtbij wonen dit ook telkens prefereren. Tegelijk merken we ook dat er veel behoefte is aan onze expertise van buitenaf, maar daar nog heel weinig aanbod voor is. Daarom accepteren we ook klanten van over heel België en Nederland, die we dankzij online videogesprekken kunnen begeleiden. Het is niet 100% hetzelfde natuurlijk als face-to-face gesprekken, maar ondanks dat lukt het ons om heel sterke resultaten te boeken vanop afstand. Het zijn allemaal zaken die we samen kunnen bekijken, en het hoeft alvast geen reden te zijn om het geen kans te geven.

Bovendien kunnen de momenten waarin je onderweg bent , ook als er wat afstand tussen zit, als een meerwaarde gezien worden. Ze bieden de ruimte om te reflecteren over het komende of net gepasseerde gesprek. Ze kunnen een hulp zijn bij het verwerken van bepaalde inzichten.

“Het past niet in mijn budget”

We kunnen er niet omheen. Professionele hulp en ondersteuning bestaat niet zonder een prijskaartje. Het gebeurt daarom wel eens dat ouders wel beschikken over de motivatie om de thuissituatie aan te pakken, maar niet over het bedrag dat daar tegenover staat. Dat is een spijtige zaak natuurlijk. Meestal proberen wij in samenspraak met deze ouders een betalingssysteem te vinden waardoor geld niet langer een probleem vormt voor hun engagement. Echter, wat we ook af en toe zien is dat ouders schrikken van het bedrag dat tegenover professionele hulp staat.

Misschien kan een klein gedachte-experiment helpen om het bedrag te bekijken vanuit een ander oogpunt. Stel dat je bij iedere komst van een nieuwe Iphone je oude inruilt voor deze nieuwe. Dit kost je jaarlijks gemiddeld 1000 euro. Stel nu dat je thuissituatie je stress bezorgt, omdat er dagelijks discussies zijn over je zoon die zijn verantwoordelijkheden ontloopt door urenlang te gamen. Bij ons kan je voor advies al een gratis telefoongesprek boeken of online een gratis webinar volgen met tal van tips. Indien daar uit voortkomt dat verdere stappen zijn, kan je een intake-gesprek boeken dat je minder dan 100 euro kost. Zelfs als je nadien een coaching traject aangaat zal het je in totaal minder kosten dan die Iphone die je jaarlijks koopt. Bovendien is het verschil tussen de Iphone en de coachingssessies dat de inzichten die je tijdens de sessies op doet een leven lang gebruikt kunnen worden in tegenstelling tot een Iphone die een levensduur heeft van gemiddeld twee jaar. De vraag die je dus moet stellen is: wat zal je uiteindelijk het gewenste resultaat geven en je leven in positieve zin veranderen?

“Mijn kind heeft een probleem, niet ik”

Dit horen we vaak terugkomen bij ouders. Ze vinden dat het kind moet inzien dat hij verkeerd bezig is en stellen vervolgens dat enkel zijn gedrag moet veranderen om de rust in het gezinsleven te herstellen. Hierdoor onderschatten ouders de impact van hun eigen gedrag op de sfeer thuis. Vaak onbewust houden ze het ongewenst gedrag van hun kind in stand. Ondanks de goede intenties van de ouders, stimuleren ze net het omgekeerde van wat ze willen bereiken.

Stel je hebt met je kind de afspraak gemaakt dat hij bij thuiskomst van school eerst zijn huiswerk maakt. Daarna mag hij een uur gamen. Je komt thuis en merkt dat hij zijn huiswerk nog niet heeft gemaakt en hij aan het spelen is. Het draait uit op een discussie waarin je kind verbaal of fysiek agressief gedrag vertoont. Je merkt bij jezelf dat je hiervoor geen energie hebt en blokt de discussie af. Je begint het avondeten klaar te maken en laat je kind gamen. Begrijpelijk, maar het kind ontvangt hiermee jammer genoeg het signaal “Agressie is een manier om mijn zin te krijgen.” De kans is groot dat dit gedrag zich in de toekomst zal herhalen wanneer iets niet naar z’n zin is.

In onze begeleiding leren we aan ouders dat de omgeving een belangrijke rol speelt in het gedrag van hun kind. Ook zij zelf zijn onderdeel van die omgeving en kunnen met hun gedrag dus een positieve of negatieve invloed hebben op het gedrag van hun kind. Ze hebben daardoor ook een belangrijke voorbeeldfunctie. Vaak is inzicht krijgen in je eigen aandeel al een grote stap in de richting van een oplossing. Samen helpen we je manieren ontdekken om met je kind te communiceren die hen helpen hun gedrag aan te passen

Ongeacht de situatie op dit moment, staan we voor je klaar om je te ondersteunen. Samen creëren we een on- en offline balans voor je gezin, met meer rust, groei en medewerking. Neem gerust contact met ons op via de contactpagina en we helpen je met plezier verder.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

kindautisme