Vanaf wanneer zitten de kinderen teveel voor een scherm?

Hoeveel schermtijd is aangewezen?

Het is een vraag die ik op heel wat lezingen van ouders als eerste krijg. Daar is ook onderzoek naar gedaan. Justine Pardoen in Nederland heeft gekeken naar wat nu de geschikte richtlijnen voor kinderen zijn en vanaf welke leeftijd hoeveel schermtijd het meest geschikt is.

Je zal zien in de grafiek in de video dat zeker bij jonge kinderen dat heel beperkt is. Bij kinderen tot 2 jaar is het maximaal 5 minuten per dag. En dan naarmate ze ouder worden, tot 6-8 jaar, 1 uur maximum. Bij 10 jaar: 1 uur tot 1,5 uur. Vanaf 12 jaar is dat 2 uur tot maximum 3 uur per dag schermtijd aangewezen.

Stel dat ze schoolwerk doen, dan kunnen daar eventueel uitzondering op gemaakt worden. Maar waar het echt om gaat is: een kind heeft behoefte aan het aanleren van bepaalde vaardigheden. En dat zijn juist vaak vaardigheden die je niet via een scherm kan ontwikkelen. Zoals bvb. sociale vaardigheden, zeker bij jonge kinderen. Hoe leer ik andermans lichaamstaal interpreteren? Het interpreteren van intonatie. Al die zaken kun je niet leren via een scherm.

Je moet echt in de buitenwereld, in interactie met andere mensen. Met u als ouder, maar ook met andere vrienden en vriendinnen. Daar is het juist waar ze het meest leren. En dat is ook een heel grote uitdaging. Om er vooral voor te zorgen dat ze voldoende tijd hebben om tijdens de dag zich ook op een andere manier te ontwikkelen naast het scherm.

Het gaat er echt om dit te gaan gebruiken als een richtlijn. Je moet het niet per se gaan timen tot op de seconde af, maar gewoon al gebruiken als richtlijn om te gaan kijken of je kind voldoende tijd krijgt om zich te blijven ontwikkelen. En zich bezig te houden met andere vaardigheden aan te leren naast het scherm. Dus hou er rekening mee.

Heb je nog vragen, heb je opmerkingen, laat het gerust weten in het commentaarveld hieronder. 

Showing 4 comments
 • Anja
  Beantwoorden

  Dag Matthias, je hebt een interessante website. Mijn vraag bij deze video en tekst is: Als je het aantal uren wil afbouwen bij kinderen die nu al veel gamen, hoe doe je dat dan? Beetje bij beetje of ineens beperken tot 2-3 uur?

 • Matthias
  Beantwoorden

  Dag Anja, geleidelijk aan werkt altijd best, hoewel veel afhangt van wat ze nu gewoon zijn en hun leeftijd.
  Denk na over waar je uiteindelijk naartoe wilt qua ideale tijden.
  Dit kan dan het “eindresultaat” zijn waar je naartoe kan werken. Bouw het huidig gebruik af gedurende een aantal weken (bij voorbeeld een 6-tal weken) waardoor de overgang vlotter verloopt.

 • Christ
  Beantwoorden

  Onze dochter zit momenteel aan een schermtijd van 6 uur per dag op haar smartphone, op een leeftijd van 16. Een dag telt 24 uren, waarvan ze er ongeveer 10 slaapt en 2 besteedt aan eten, drinken en lichaamsverzorging. Dus schieten er nog 12 uur over. Daarvan nog 3 uur besteden op de smartphone ofwel 25% van je dagbesteding, vind ik eigenlijk nog veel… We willen de schermtijd inperken, maar ook via de PC kan ze online communiceren en die PC is dat ook regelmatig nodig voor schoolwerk. Controle en opvolging is met andere woorden moeilijk. De verantwoordelijkheid een stuk bij haar leggen, lijkt me enerzijds aangewezen maar anderzijds voor haar zelf een onmogelijke opdracht… Hoe pakken we dit best aan? Ik vraag me ook af hoe het loopt bij Anja, die de eerste post plaatste…

 • Matthias
  Beantwoorden

  Dag Christ,
  Veel heeft te maken met of ze nog andere activiteiten heeft. Heeft ze nog een druk sociaal leven, spreekt ze veel af met vriendinnen en heeft ze nog verschillende hobby’s? Doet ze ook mee aan gezinsactiviteiten en steekt ze ook nog tijd in school?
  Dan zou ik er niet te veel van wakker liggen. Sociale media en games zijn een groot deel van de leefwereld van tieners nu.
  Maar als andere activiteiten zoals school en offline contacten verwaarloosd worden in ruil voor meer en meer tijd online, en vooral als de online wereld gebruikt wordt als veilige vlucht van problemen in de echte wereld, zou ik me sneller ongerust maken. Dan lijkt het me meer aangewezen om hier hulp in te gaan zoeken. Regelmatige schermvrije familiemomenten inbouwen thuis kan zeker ook helpen.
  Matthias

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search