Vanaf wanneer zitten de kinderen teveel voor een scherm?

Hoeveel schermtijd is aangewezen?

Het is een vraag die ik op heel wat lezingen van ouders als eerste krijg. Daar is ook onderzoek naar gedaan. Justine Pardoen in Nederland heeft gekeken naar wat nu de geschikte richtlijnen voor kinderen zijn en vanaf welke leeftijd hoeveel schermtijd het meest geschikt is.

Je zal zien in de grafiek in de video dat zeker bij jonge kinderen dat heel beperkt is. Bij kinderen tot 2 jaar is het maximaal 5 minuten per dag. En dan naarmate ze ouder worden, tot 6-8 jaar, 1 uur maximum. Bij 10 jaar: 1 uur tot 1,5 uur. Vanaf 12 jaar is dat 2 uur tot maximum 3 uur per dag schermtijd aangewezen.

Stel dat ze schoolwerk doen, dan kunnen daar eventueel uitzondering op gemaakt worden. Maar waar het echt om gaat is: een kind heeft behoefte aan het aanleren van bepaalde vaardigheden. En dat zijn juist vaak vaardigheden die je niet via een scherm kan ontwikkelen. Zoals bvb. sociale vaardigheden, zeker bij jonge kinderen. Hoe leer ik andermans lichaamstaal interpreteren? Het interpreteren van intonatie. Al die zaken kun je niet leren via een scherm.

Je moet echt in de buitenwereld, in interactie met andere mensen. Met u als ouder, maar ook met andere vrienden en vriendinnen. Daar is het juist waar ze het meest leren. En dat is ook een heel grote uitdaging. Om er vooral voor te zorgen dat ze voldoende tijd hebben om tijdens de dag zich ook op een andere manier te ontwikkelen naast het scherm.

Het gaat er echt om dit te gaan gebruiken als een richtlijn. Je moet het niet per se gaan timen tot op de seconde af, maar gewoon al gebruiken als richtlijn om te gaan kijken of je kind voldoende tijd krijgt om zich te blijven ontwikkelen. En zich bezig te houden met andere vaardigheden aan te leren naast het scherm. Dus hou er rekening mee.

Heb je nog vragen, heb je opmerkingen, laat het gerust weten in het commentaarveld hieronder. 

Showing 2 comments
 • Anja
  Beantwoorden

  Dag Matthias, je hebt een interessante website. Mijn vraag bij deze video en tekst is: Als je het aantal uren wil afbouwen bij kinderen die nu al veel gamen, hoe doe je dat dan? Beetje bij beetje of ineens beperken tot 2-3 uur?

 • Matthias
  Beantwoorden

  Dag Anja, geleidelijk aan werkt altijd best, hoewel veel afhangt van wat ze nu gewoon zijn en hun leeftijd.
  Denk na over waar je uiteindelijk naartoe wilt qua ideale tijden.
  Dit kan dan het “eindresultaat” zijn waar je naartoe kan werken. Bouw het huidig gebruik af gedurende een aantal weken (bij voorbeeld een 6-tal weken) waardoor de overgang vlotter verloopt.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search