Wat al je kind liever thuis zit om te gamen in plaats van mee te gaan naar het familiefeest?

Herkenbaar? Op zich ook heel normaal. In veel gevallen als ze ouder worden gaan ze meer en meer kiezen voor hun eigen zelfstandigheid en vrijheid. Toch kan het ook een probleem vormen, zoals als ze heel het weekend aan het gamen zijn en zelfs voor dat ene familiefeest waar ze op zijn uitgenodigd, nog niet eens naartoe gaan. Dat heeft verschillende redenen.

Ten eerste kan dat liggen aan de familie die niet interessant genoeg is. Jammer, maar daar kan je weinig aan doen. 🙂 Voor heel veel tieners in volle puberteit is familie sowieso al niet meer cool. Da’s wel normaal.

Daarnaast kan het ook te maken hebben met het feit dat ze zich ook gewoon schamen voor een aantal zaken. Voor hun gezondheid of misschien hun schoolresultaten. Het feit dat ze nog geen vriend of vriendin hebben. Want die vragen gaan toch komen op het familiefeest. Ze schamen zich daarvoor en ze willen dat juist ontlopen om daar geen antwoorden op te moeten geven.

Het kan ook gewoon zijn dat ze de gesprekken niet interessant vinden of het moeilijk hebben om dat sociaal contact met de anderen te leggen. Ik heb ook veel familiefeesten proberen te ontlopen. Ik had het moeilijk om met die andere familieleden contact te maken. Veel gesprekken waren voor mij ook niet interessant. Ik hield helemaal niet van small talk en over koetjes en kalfjes te spreken. Voor mij was het ook moeilijk om mij daar echt te kunnen ontspannen, ook al was ik achteraf wel blij dat ik geweest ben.

Hoe kan je dat aanpakken als ouder?

Als je een bepaald gedrag wilt aanleren of veranderen bij je kind dan kan je kijken naar hoe je alternatieven interessanter kan gaan maken. Als je kind moet kiezen tussen “ik ga op de computer spelletjes spelen met al mijn vrienden online” of “ik ga naar een familiefeest dat mij niet echt interesseert”, dan is de keuze heel snel genomen. Voor iemand die heel het weekend al aan het gamen is zal een familiefeest zeker goed zijn voor zijn sociale vaardigheden en zijn gezondheid. Je kan maatregelen nemen. Het aantrekkelijker alternatief, namelijk die games of internet, kan je niet mogelijk maken tijdens het moment van het familiefeest. Als hij dan moet kiezen om thuis te lezen of huiswerk te maken of mee te gaan naar het familiefeest, is de kans al een pak groter dat hij het laatste neemt.

Met deze techniek kan je elk positief gedrag gaan stimuleren.

Veel succes! Heb je nog vragen of opmerking, laat het gerust weten in de commentaar hieronder.

 

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search