Tijdens de vakantie is de neiging om veel te gamen en op sociale media te zitten het hoogst. Één van de grootste oorzaken waarom jongeren soms uren online zijn is uit verveling. Ze hebben niets ‘beters’ te doen. Maar hoe pak je dit nu aan voor je gamers thuis? Hoe zorg je ervoor dat de schermtijd niet uit de hand loopt? Hoe pak je schermtijd aan tijdens de kerstvakantie?

Maak een planning op voorhand

Het is belangrijk om een planning op voorhand te maken. Zo kunnen jullie samen zoeken naar een gezonde planning voor de kerstperiode. Dit vraagt werk, maar het is zeker de moeite waard!

Een planning zorgt voor structuur, routine en duidelijkheid. Iets waar jongeren (en vooral gamers) enorm veel behoefte aan hebben. Daarnaast geeft het hen iets om naar uit te kijken. Praat gerust met andere ouders om de planningen op elkaar af te stemmen. Dit zal gemakkelijker gaan en dan weet je ook hoe anderen het aanpakken.

Een planning is echter nooit perfect. Het is enkel een leidraad om je dag te structuren. Volg de planning elke dag op en stuur bij waar nodig. Een taak onderschat? Plan dan wat meer tijd in voor die taak. Evalueer op een het einde van de week wat goed werkt en wat minder.

hoe pak je je schermtijd aan tijdens de kerstvakantie
aan Photographer: Estée Janssens | Source: Unsplash

Ontspanning na inspanning

Laat je gamer de dag beginnen met activiteiten (of verantwoordelijkheden) zodat hij/zij niet tot laat in de middag gamet of slaapt. Probeer hieruit een routine te creëren, dit is makkelijker te onthouden voor kinderen. Nadat ze hun taken hebben voltooid kan je dit belonen door ze een halfuur tot één uur schermtijd te geven.

Schermvrije momenten & zones

We weten allemaal dat gamen en op sociale media zitten je hele dag kunnen vullen zonder dat je dit door hebt. Daarom is het belangrijk om duidelijke regels en afspraken te maken over hun schermtijd. Bijvoorbeeld vanaf 18u tot 21u is het toegelaten om te gamen. Je kan hun schermtijd ook controleren met een aantal apps. Lees hier met welke je dit kan doen.

Daarnaast is het ook aangeraden om schermvrije zones te creëren, bijvoorbeeld aan tafel en in de woonkamer worden er geen schermen toegelaten.

Lege momenten

Nu je schermvrije momenten hebt gemaakt zijn er ook een paar lege momenten bijgekomen. Je kan deze vullen met leuke en interessante activiteiten die tegelijkertijd ook leerzaam zijn. Hier zijn een paar zinvolle activiteiten:

  • Een boek of een tijdschrift lezen
  • Een wandeling maken
  • Een gezelschapsspel spelen
  • Grasmaaien
  • Koken
  • Afwassen
Photographer: Anna Hecker | Source: Unsplash

Daarnaast is het ook aangeraden dat ze activiteiten buiten het huis doen zoals

  • Een wandeling maken met een vriend
  • Met de gezinsleden een plezierige activiteiten inplannen

Offline doel bepalen

In games moet je dagelijks doelen volbrengen. Als het online kan, waarom niet offline? Het is veel gemakkelijker om aan iets te werken als je een bepaald doel voor ogen hebt. Je kijkt immers al uit naar het moment dat je eindelijk je doel hebt bereikt. Bepaal samen met je gamer een relevant doel voor de kerstvakantie, bijvoorbeeld een gamestoel, een trui van hun favoriete streamer… Koppel dit doel vervolgens aan een aantal acties dat dagelijks of wekelijks moet volbracht worden.

Neem je tijd

Verandering is moeilijk. Een nieuwe planning, structuur of routine aanbrengen heeft tijd nodig. Een nieuwe gewoonte installeren duurt ongeveer 8 weken. Blijf daarom de gemaakte afspraken respecteren voor een lange periode. Zijn er momenten waar het onmogelijk is om de afspraken te volgen? Leg dan duidelijk uit dat deze situatie een uitzondering is en dat nadien de afspraken terug gelden.

Met dit artikel hebben we een aantal antwoorden gegeven op ‘hoe pak je schermtijd aan in de kerstvakantie’. We zijn benieuwd welke dat jij zal gebruiken tijdens de kerstperiode. Laat het ons gerust weten!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

7 tips om beter te studeren tijdens de examensFather scolding child while he using tablet at home. Family problem