Er zijn heel wat effecten van gamen. Is agressie hier één van? Eén van de vragen die ouders zich vaak stellen is, of gamen een persoon agressief kan maken.

In de games van vandaag zijn er veel voorbeelden te zien van geweld, zoals: Call Of Duty, Grand Theft Auto, Mortal Kombat etc. dit is niet te ontkennen.

We hadden hier een goed gesprek over met Peter Callens van vzw Touché, een organisatie die werkt rond het positief ombuigen van agressie. Je kan dit hieronder bekijken.

Maakt gamen agressief?

Veel mensen denken tot nu toe nog steeds dat gamen een persoon agressief en/of gewelddadig kan maken. Bij het proces van Hans Van Temsche bijvoorbeeld zijn er bepaalde gelijkenissen gevonden tussen de games die hij speelde en het gedrag die hij vertoonde en de moorden die hij heeft gepleegd. Maar de oorsprong van zijn agressie kwam niet door het gamen, zijn daden hadden eerder een racistisch motief.

Agressie bij gamen
Agressie bij gamen: Hitman 2

Voordat de wetenschapper Thomas Ferguson liet zien dat gewelddadige games spelen geen agressie opwekken, dachten veel personen dat mediageweld de kans op agressie en gewelddadig gedrag zowel op korte als op lange termijn verhoogt. Dit kwam vooral door het onderzoek van Anderson in 2003.

Kinderen kunnen een onderscheid maken tussen fictie en de realiteit. Ze weten dat auto’s stelen of willekeurig op mensen beginnen schieten dat je dit niet zomaar in de echte wereld kan doen. “Landen waar jongeren het meest gamen, zoals Japan en Nederland, zijn bij de minst gewelddadige landen ter wereld. Ondanks de aanhoudende groei van games in bijvoorbeeld de VS, is het aantal gewelddaden er op het laagste niveau ooit. En ga zo maar door.” (Ferguson)

Dus om uiteindelijk de vraag te beantwoorden: nee, gamen kan een persoon niet agressief maken.

Waar komt agressie vandaan bij het gamen?

Je stelt jezelf nu vast de vraag: “Maar hoe komt het nu dat mijn kind zo agressief is geworden sinds dat hij/zij is beginnen gamen?”.

Kinderen en pubers vinden gamen heel leuk. Ze willen plezier hebben met hun vrienden. Daarom doen ze dit natuurlijk ook zo frequent. En aangezien ze het zo vaak doen is het een gewoonte geworden. Wanneer je bijvoorbeeld de regel aanpast van 8 uur lang gamen naar 4 uur lang gamen voor uw kind, is dit een zware verandering. Een gewoonte aanpassen is nooit zo gemakkelijk. En kinderen raken hierdoor geïrriteerd omdat dit niet meer in hun routine past. Deze energie borrelt zich op en kan zich uiten als agressie.

Daarnaast halen kinderen trucs naar boven om hun zin te krijgen (langer te gamen). Dit doen ze door kwaad te worden, beginnen schreeuwen, klappen uitdelen, op de grond liggen etc. Wanneer je uiteindelijk toegeeft zullen kinderen dit gedrag vaker toepassen (ook al is het maar één keer). Kinderen denken “Ah, wanneer ik schreeuw, sla, of op de grond ga liggen, krijg ik mijn zin en kan ik langer gamen.”. Dit fenomeen komt niet alleen bij gamen voor, kinderen doen dit om hun zin te krijgen. Denk maar aan wanneer je vroeger met jouw kind boodschappen ging doen en uw kind heel graag die specifieke Lays chips wilde, maar je weigerde. Hierna begon je kind te huilen, te schreeuwen of op de grond te liggen zo dat hij/zij zijn zin kon krijgen.

Hoe moet je nu omgaan met agressie bij gamen?

Agressie van een persoon brengt allerlei reacties bij ons opwekken. Je kan je tegen het agressieve gedrag verzetten, je kan hieraan toegeven of je kunt het negeren.

Wat moet je nu doen met de agressie van een gamer? Moet je dit belonen (toegeven of negeren) of straffen (ertegen verzetten)? Belonen kan uw kind tot rust brengen maar het zal niks veranderen aan de agressie. En het verzetten tijdens een agressiemoment kan de situatie laten escaleren.

Eerst moet je leren omgaan met je eigen agressie. Wanneer je met jouw agressie kan omgaan zal het ook makkelijker zijn om anderen hun agressie te begrijpen en onder controle te houden.

  • Blijf zo rustig mogelijk

In elke agressieve situatie is het aangeraden om rustig te blijven en mee te delen wat je observeert. Laat duidelijk weten en zo snel mogelijk weten wat u ziet. Probeer niet meteen de situatie te willen bespreken. Wacht tot je gamer tot rust is gekomen. Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je heel gespannen bent doordat je nu moet stoppen met gamen. Als je gekalmeerd bent, kunnen we hierover praten.”

  • Stel het gesprek niet uit

Als de rust is teruggekeerd ga zo snel mogelijk in gesprek met de persoon om te laten weten dat de afgelopen situatie niet OK was. Dus zeker geen week uitstellen.

  • Houd voet bij stuk

Wanneer u de afspraak maakt om na 20:00 niet meer te gamen moet je je hier aan houden. Als je dit niet doet, neemt de persoon dit niet serieus. Bij een kleine kans op succes zal het agressieve gedrag blijven bestaan. Daarnaast bieden vaste afspraken ook voorspelbaarheid en veiligheid.

  • Geen geheimhouding

Bespreek duidelijk en open de situatie en zeg dat je het gaat bespreken met de andere partner of gezinsleden.

Heb je nog steeds vragen of worstel je met agressie bij je gamer, neem dan zeker contact met ons op zodat wij u verder kunnen helpen.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Apestaartjaren 2020: Onderzoek over Gaming bij de Vlaamse jeugd coverHoe pak je schermtijd aan tijdens de kerstvakantie?