De examenperiode loert terug om de hoek. Dit is meestal een moeilijke periode voor gamende jongeren én ouders. Het inplannen en het uitstelgedrag kan soms voor problemen zorgen. Heel veel gamers hebben ook moeilijkheden met studeren, zeker tijdens de examens. Hoe ondersteun je gamers bij de examens? Hier zijn 7 tips om je gamer om beter te studeren tijdens de examens.

1. Start klein

Beginnen met studeren is vaak het moeilijkst. Help hen opstarten door de eerste paar oefeningen samen te doen. Start klein: maak je bureau proper, leg je boek op tafel, schrijf 1 woordje Frans, lees 1 pagina, maak 1 oefening etc. Elke stap die gezet wordt verdient een vreugdesprong! Hierdoor merken ze dat het lukt om naar hun doel te werken en stijgt de motivatie.

2. Blijf offline

Laat hen zoveel mogelijk offline studeren of voorbereiden, dan is de verleiding om even een filmpje te kijken of een spelletje te spelen minder groot. Als ze iets op internet moeten zoeken laat ze dan eerst toestemming vragen, of leg de schoollaptop op een vaste openbare plaats zoals de living.

3. Afwisseling

Afwisseling is goed voor jongeren wanneer ze studeren. Creëer samen een planning met opvolgbare mini-deadlines en afwisselende studeer- én rustmomenten die je gemakkelijk kan opvolgen.

4. Studeerplek en ontspanningsplek

tips om te studeren tijdens de examens
Photographer: Green Chameleon | Source: Unsplash

Zoek samen naar een vaste “studeerplek” die niet hetzelfde is als waar ze zich meestal ontspannen. Wanneer je studeerplek en ontspanningsplek samenvallen kan dit voor verwarring zorgen. Hierdoor kan je kind ook gestresseerd zijn tijdens het ontspannen. Zorg er daarbovenop voor dat er op de studeerplek zo weinig mogelijk afleiding is. Dit is één van de belangrijkste tips om het studeren tijdens de examens beter te laten verlopen.

5. Alternatieven

Tijdens de pauzes of rustmomenten kan je je kind even laten gamen, maar dit moet je wel goed in het oog houden zodat ze er niet al te veel aan gewend raken. Spreek eerder af hoeveel gamesessies ze tijdens de pauze mogen spelen, dan hoeveel minuten gametijd. Zeker als er online wordt gegamed is het moeilijk om er een vaste tijd op te plaatsen.

Ontspanning is oké, maar zoek ook zeker naar alternatieve vormen. Eens begonnen met gamen is het voor sommigen erg moeilijk om nog te stoppen. Hier zijn een paar alternatieven:

  • Een wandeling maken
  • Een powernap nemen van 10 minuutjes
  • Een boek lezen
  • Iets snacken (fruit, salade, nootjes etc.)
  • Naar muziek luisteren
  • Een luchtig gesprek aangaan met een vriend of gezinslid
Tips om te studeren tijdens de examens
Photographer: Caleb Ekeroth | Source: Unsplash

6. Ouderlijk toezicht

Creëer op voorhand een systeem dat vanzelf het internet of games op vaste momenten blokkeert, zodat je niet telkens de boeman hoeft te zijn. Op onze website vind je tips over hoe je ouderlijk toezicht kan instellen. Neem hier zeker een kijkje!

7. Slaap nodig

Na een hele dag studeren zitten, lezen, samenvatten en blokken hebben de meeste nood aan een actievere avondactiviteit. Het is zeker goed om stoom af te blazen. Probeer wel te vermijden dat deze activiteit(en) de slaap verstoren. Want in de slaap gaan onze hersenen alles wat we tijdens de dag geleerd hebben verwerken. Dus in de examens is het ontzettend belangrijk om kwaliteitsvol te slapen. Volgende vuistregel kan je op weg helpen, maar luister ook naar je eigen lichaam.

  • 3 uur voor het slapen niet meer eten
  • 2 uur voor het slapen niet meer drinken
  • 1 uur voor het slapen niet meer op schermen
  • Op hetzelfde uur gaan slapen en opstaan
Photographer: Kate Stone Matheson | Source: Unsplash

8. De optimale staat vinden

Studeren gaat over de juiste staat van spanning vinden. Bij een optimale staat dan voelen we ons letterlijk in staat om dingen aan te pakken, onze focus te behouden, informatie te verwerken en de uitdaging tot een goed einde te brengen. Teveel spanning daarentegen leidt tot angst, stress en frustraties. En te weinig spanning merk je aan verveling, vermoeidheid en geen zin hebben. Ben je niet in de juiste staat van spanning, dan lukt het niet om te studeren en ben je waarschijnlijk op zoek naar allerlei manieren om je spanning te veranderen (gamen, prutsen met de balpen, buiten kijken, …). Gelukkig kan je je staat met kleine acties zelf veranderen! Studeer rechtstaand of wandel rond in plaats van te blijven zitten.

Het is ook normaal dat je onaangename gevoelens ervaart tijdens het starten. Als je bijvoorbeeld bang bent dat je nog veel leerstof moet inhalen dan zal je dat bang gevoel ook meenemen tijdens de eerste 5 à 10 minuten studeren. Geef de moed niet op! Het is normaal en je kan deze gevoelens trotseren. Na een tijd verzwakken de gevoelens en kan je je beter concentreren. Het is de moeite waard want daarna voel je je trots, opgelucht en heb je minder zorgen.

Heeft 1 van deze 7 tips je gamer geholpen om beter te studeren tijdens de examens? Laat ons weten wat je van deze tips vond!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Kun je iemand helpen die niet geholpen wil worden? coverHelp je kinderen succesvoller (offline) omgaan met verveling cover