Het is december, de kerstexamens zijn daar weer. Dit is meestal een moeilijke periode voor gamende jongeren én ouders. Het inplannen en het uitstelgedrag kan soms voor problemen zorgen. Heel veel gamers hebben ook moeilijkheden met studeren, zeker tijdens de examens. Maar hoe ondersteun je gamers bij de examens? Hier zijn 7 tips voor je gamer om beter te studeren tijdens de examens.

1. Dagelijks opvolgen

Beginnen met studeren is vaak het moeilijkst. Wij raden daarom aan om hen dagelijks op te volgen. Help hen opstarten door de eerste paar oefeningen samen te doen. Start klein: lees 1 pagina, maak 1 oefening etc.

2. Blijf offline

Laat hen zoveel mogelijk offline studeren of voorbereiden, dan is de verleiding om even een filmpje te kijken of een spelletje te spelen minder groot. Als ze iets op internet moeten zoeken laat ze dan eerst toestemming vragen, en houd toezicht om zeker te zijn wat ze opzoeken.

3. Afwisseling

Afwisseling is goed voor jongeren wanneer ze studeren. Creëer samen een planning met opvolgbare mini-deadlines en afwisselende studeer- én rustmomenten die je gemakkelijk kan opvolgen.

4. Studeerplek en ontspanningsplek

tips om te studeren tijdens de examens
Photographer: Green Chameleon | Source: Unsplash

Zoek samen naar een vaste “studeerplek” die niet hetzelfde is als waar ze zich meestal ontspannen. Wanneer je studeerplek en ontspanningsplek samenvallen kan dit voor verwarring zorgen. Hierdoor kan je kind ook gestresseerd zijn tijdens het ontspannen. Zorg er daarbovenop voor dat er op de studeerplek zo weinig mogelijk afleiding is. Dit is één van de belangrijkste tips om het studeren tijdens de examens beter te laten verlopen.

5. Alternatieven

Tijdens de pauzes of rustmomenten kan je je kind even laten gamen, maar dit moet je wel goed in het oog houden zodat ze er niet al te veel aan gewend raken. Spreek eerder af hoeveel gamesessies ze tijdens de pauze mogen spelen, dan hoeveel minuten gametijd. Zeker als er online wordt gegamed is het moeilijk om er een vaste tijd op te plaatsen.

Ontspanning is oké, maar zoek ook zeker naar alternatieve vormen. Eens begonnen met gamen is het voor sommigen erg moeilijk om nog te stoppen. Hier zijn een paar alternatieven:

  • Een wandelingandeling nemen
  • Een powernap nemen van 10 minuutjes
  • Een boek lezen
  • Iets snacken (fruit, salade, nootjes etc.)
  • Naar muziek luisteren
Tips om te studeren tijdens de examens
Photographer: Caleb Ekeroth | Source: Unsplash

6. Ouderlijk toezicht

Creëer een systeem dat vanzelf het internet of games op vaste momenten blokkeert, zodat je niet telkens de boeman hoeft te zijn. Op onze website vind je tips over hoe je ouderlijk toezicht kan instellen. Neem hier zeker een kijkje!

7. Slaap nodig

Na een hele dag studeren raden wij het af dat je kind nog even een kort spelletje speelt voordat hij of zij gaat slapen. De hersenen van je student hebben de hele dag gewerkt en verdienen rust. In de plaats hiervan kunnen ze een boek lezen of naar rustgevende muziek luisteren om sneller tot rust te komen.

Tips om te studeren tijdens de examens
Photographer: Lilly Rum | Source: Unsplash

Heeft 1 van deze 7 tips je gamer geholpen om beter te studeren tijdens de examens? Laat ons weten wat je van deze tips vond!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Agressie bij gamen: waar komt het vandaan en wat kan je doen?Hoe pak je schermtijd aan tijdens de kerstvakantie?