Gamen verschijnt vaak in de media als een gevaarlijke activiteit waar gameverslaving om de hoek loert. Toch heeft gamen, als je met mate speelt, voordelen en kan je er verschillende vaardigheden mee ontwikkelen of verbeteren. We bespreken hier de positieve effecten van gamen op 5 skills.

1. Cognitieve vaardigheden

De eerste soort vaardigheden zijn de cognitieve. Dankzij deze vaardigheden kunnen we info opnemen en verwerken. Voor een gamer is het belangrijk dat hij snelle en beredeneerde keuzes kan maken. Een goede racewagen kiezen, de beste schuilplaatsen kennen, leren mikken en schieten zijn hier een aantal van. Wie niet snel kan schakelen is in een spelletje Fortnite al snel een vogel voor de kat.

In het gamen is het niet alleen belangrijk om snelle beslissingen te maken, maar je moet ook op zoek gaan naar oplossingen om hogerop te geraken. Zo moet je vaak raadsels oplossen en goede strategieën bedenken om bijvoorbeeld een vijand te verslaan. Probleemoplossend en strategisch denken is dus ook iets wat steevast hoort bij de kwaliteiten van een goede gamer.

Raadsel in het coöperatieve spel It takes Two

Een leuke extra aan het gamen is dat je op een speelse wijze een nieuwe taal kan leren. Games worden online vaak internationaal gespeeld en daar is de spreektaal meestal Engels. Of gamers daardoor dan per se vloeiend Engels kunnen spreken en schrijven, laten wij in het midden. Maar wat het zeker wel doet is een basis leggen voor het leren spreken en schrijven van een tweede taal.

Nog een cognitieve vaardigheid die goed van pas komt, vooral bij personen met AD(H)D is dat gamen voor een verhoogde concentratie zorgt. Vaak moet je echt je focus bij het spel houden als je wil winnen of naar een volgende level wil geraken. Voor personen met AD(H)D kan dit zorgen voor een soort van rust, omdat ze overdag al genoeg prikkels moeten verwerken.

Een laatste cognitief voordeel is misschien wel één van de grootste redenen waarom gamers graag gamen: het element van creativiteit. Je kan je eigen avatar kiezen en zijn look verder personaliseren doorheen het spel, je krijgt de vrijheid om nieuwe werelden te scheppen en nieuwe regels te bedenken. Bovendien is de gamewereld ook een veilige ruimte om met je creativiteit te experimenteren en dus zeer uitnodigend om je creatieve brein in werking te stellen.

Je eigen wereld bouwen in Minecraft

2. Motorische vaardigheden

Een vaardigheid die je in de meeste spellen nodig hebt is een goed oriëntatievermogen. Je ruimtelijk inzicht wordt versterkt doordat je kaarten moet leren lezen, je weg moet vinden in het virtuele landschap en ruimtelijke puzzels moet oplossen. Zonder een goed oriëntatievermogen loop je in de meeste spellen letterlijk verloren.

Wist je dat chirurgen vaak geoefende gamers zijn? Dit komt omdat gamen een positieve invloed heeft op de fijne motoriek. Om vloeiend te spelen moet een gamer tegelijkertijd kijken en bewegen. Hierdoor verbetert de oog- en handcoördinatie van gamers. Niet zo vreemd dus dat chirurgen iets kunnen hebben aan gamen.

3. Sociale vaardigheden

Hoewel een gamer misschien vaak alleen voor een scherm zit, in de meeste gevallen is hij ondertussen in gesprek met anderen. Gamen leert je dus ook samenwerken en communiceren. De meeste gamers spelen vaak online in een team waarin je dan via chat of hoofdtelefoon strategieën bespreekt.

Het is bovendien ook een laagdrempelige manier om contact te maken met anderen. Je hebt veel minder te verliezen dan in de offline wereld én je hebt meteen een gemeenschappelijke interesse. Zeker voor kinderen met autisme kan dit een enorme hulp zijn in het trainen van hun sociale vaardigheden.

4. Leren omgaan met emoties

In een game wordt je continu geconfronteerd met verlies en winnen. Het verliezen geeft vooral frustraties en een gevoel van falen, terwijl het winnen je een boost geeft aan zelfvertrouwen. Het doorzettende element, gecreëerd door de eindeloze nieuwe kansen, helpen je om het verlies een plaats te geven en hoop te hebben dat je het de volgende keer wel haalt. Het daagt je uit om je skills te verbeteren en zo succesvoller te worden. Het belonende aspect in gamen maakt het ook leuk om jezelf te blijven uitdagen.

Games, zoals Dark Souls of Pogostuck, vragen het uiterste van hun spelers en zijn onvergefelijk als je een fout maakt. Toch wil je koste wat het kost in een volgend level geraken en blijft proberen tot het je lukt. Dit vraagt een houding van mentaal doorzetten en niet opgeven. Wanneer je je obstakel overwint dan voel je je natuurlijk een held en wil je doorgaan tot het einde van het spel.

5. Vaardigheden over de offline wereld

Gamewerelden beperken zich niet enkel tot de fantasierijke fictieve werelden. Er bestaan ook populaire spelletjes die je zaken kunnen bijleren over de echte wereld en zelfs interessante historische periodes. Je kan dingen leren zoals de kledingstijl in de eigthies, de nieuwste muziek, hoe het er in de Middeleeuwen aan toeging, belangrijke figuren leren kennen van WOI en WOII of geografische kennis opdoen van een stad. Zo vond Bavo bijvoorbeeld zijn weg in Venetië door het spel Assassinss Creed 2 op voorhand te spelen.

Assassins Creed 2 in Venetië

Je ziet het. Games hebben veel voordelen en positieve effecten op zijn spelers. De belangrijkste en misschien wel grootste reden waarom gamen zo populair is is omdat ze de spelers helpen ontspannen en even laten ontsnappen aan de drukte van de dag.

Zolang gamen een onschuldige hobby is dat je kind helpt om wat stoom af te blazen is er niets gevaarlijks of negatiefs aan gamen. Loopt de hobby van jouw kind toch uit de hand? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je gezin graag naar een digitale balans en een harmonieus gezinsleven.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

techcamp