Zijn schermen de voorbije 2 jaar ook bij jou een steeds groter deel van je leven gaan innemen? Of het nu is door online vergaderen of les volgen, chatten, videobellen, webinars, gamen, sociale media, series of films… je kan er niet meer omheen: we spenderen meer tijd dan ooit aan het scherm. Enerzijds hebben schermen en het internet ons toegelaten nog te kunnen communiceren met de buitenwereld, anderzijds kan het voor een overvloed aan problemen zorgen. Kijk maar naar de stijgende psychische problemen bij jongeren en volwassenen sinds de komst van corona.
Na deze periode waarin schermen de bovenhand namen, wil je misschien nu een periode van rust en meer inzetten op schermvrije activiteiten met het gezin. Je voornemen om van 2022 een schermvrijer jaar te maken is een mooi voornemen. We willen je daarom graag een aantal tips geven om je op weg te helpen en je voornemen vol te houden.
1. Visualiseer wat je wil
Het is uitdagend om een schermvrijer 2022 te creëren als je geen idee hebt van hoe zo’n jaar er zou moeten uitzien. Het lijkt een vreemde oefening, maar je zal zien dat het je gaat helpen om datgene wat je wil te bereiken. Sluit even je ogen en beeld je in dat het 31 december 2022 is en dat je een prachtig, schermvrijer jaar achter de rug hebt. Hoe is het voorbije jaar gegaan? Welke afspraken heb je gemaakt rond schermtijd met jezelf en anderen thuis? Hoe zou het voelen als deze allemaal gelukt zijn? Hoe heb je de vrije tijd anders ingevuld? Waar heb je nu meer energie en tijd voor dan voorheen?
Door in te beelden waar je wilt staan in een jaar, ga je een duidelijker eindpunt hebben om naartoe te werken. Blijf dit eindpunt in gedachten houden, zeker op de momenten in het jaar dat het wat moeilijker gaat. Zo verhoog je de kans op succes.
2. Neem actie
Nadat je je wens voor een schermvrijer jaar hebt gevisualiseerd, is het gemakkelijker geworden om jouw wens om te zetten in bepaalde acties. Schrijf hoe een schermvrijer 2022 er zou uitzien op een blad papier, zodat je er regelmatig naar kan terugkijken. Deel grotere doelen op in kleinere, zodat je meteen aan de slag kan met het zetten van kleine stappen richting je ultieme doel: een schermvrijer 2022. Denk meteen ook na over hoe je het zal vertellen aan de rest van de gezinsleden. Geef ze wat ruimte voor inspraak, zo voelen ze zich meteen betrokken.
3. Wacht niet op de medewerking van anderen
De kans bestaat dat niet iedereen dezelfde ambitie heeft voor een schermvrijer jaar en dat is OK. Begin bij jezelf en focus op stappen waar JIJ controle over hebt. Hoe je zelf met schermtijd omgaat, het voorbeeld dat je geeft, enzovoort. Organiseer bijvoorbeeld de eerste schermvrije avond zelf, zodat iedereen begrijpt hoe zo’n schermvrije avond eruit kan zien. Geef elk gezinslid ook wat tijd om te wennen aan het idee. Blijf gemotiveerd, hou vol en blijf vooral het goede voorbeeld geven.
4. Laat verveling toe
Indien je graag wat meer schermvrije momenten bij je kind wil inbouwen, weet dan dat het normaal is als je kind niet meteen weet hoe hij deze tijd moet invullen. Verveling is normaal en hoort bij het leven. Jij hoeft je ook niet verplicht te voelen elk vrij moment van hen in te vullen, als een soort personal entertainment manager. Je mag gerust eens reageren met 'OK, bedankt om te laten weten' als ze zeggen dat ze zich vervelen. Uit ervaring weten wij dat kinderen die zich vervelen na verloop van tijd beroep doen op hun eigen creativiteit om uit dat moment van verveling te komen. Indien je op zulk moment toch nog op veel weerstand botst, geef dan niet toe maar help hen op weg.
5. Zoek een nieuwe uitdagende hobby
Het kwam eerder in dit artikel al kort ter sprake. Als ouder mag je niet onderschatten hoe belangrijk je voorbeeldfunctie is. Toon aan je kind het goede voorbeeld. Ga zelf opzoek naar een uitdagende hobby die jou helpt bij het creëren van een schermvrijer jaar. Kies iets waarin je jezelf volledig kan uitleven zonder ook maar enige drang te voelen naar een scherm. Het kan ook leuk zijn om samen met je kind een leuke uitdaging aan te gaan. Spreek bijvoorbeeld af dat je samen de ten miles van Antwerpen gaat lopen en maak hier wekelijks samen tijd voor. Ook voor je kinderen helpt het om verschillende (offline) hobby's te hebben, zodat ze minder de kans zullen hebben naar schermen te grijpen als ze thuis zijn.
Extra motivatie: willen versus creëren
Louter en alleen iets willen zonder ook maar enige actie te ondernemen, resulteert in een ongerealiseerde wens. Het laat je achter met negatieve gevoelens. Eigenlijk maakt het je tot iemand die nu niet heeft wat hij wil. Met die identiteit kun je onmogelijk krachtig in het leven staan en bereiken wat je wil. Of het nu gaat over iets willen voor jezelf of de ander, extern of intern, het gaat er om dat je deze dingen ook daadwerkelijk gaat creëren. Zet het loutere willen dus om naar het creëren van een resultaat.
Met deze tips hopen we jullie een eindje op weg te helpen bij het volhouden van dat goede voornemen. Merk je toch op dat gesprekken over schermen moeizaam blijven gaan? Sta je open voor ondersteuning naar een schermvrijer en gelukkiger 2022? Neem dan contact met ons op. Wij begeleiden jou en jouw gezin naar een schermvrijer leven, eentje waarin digitale balans en een harmonieus gezinsleven primeert.