Voor de start van het traject, maakte mama Alice zich zorgen. Haar zoon Mario (23) gamede veel en bracht uren door achter zijn scherm in het weekend. Dit leek ten koste te gaan van zijn studie, hij moet zelfs zijn eerste jaar overdoen. Alice had het gevoel dat ze Mario aan het verliezen was; hij trok zich terug op zijn kamer en leefde in zijn eigen wereld.
Op zoek naar hulp kwam Alice terecht bij Gamechangers. Ze was meteen overtuigd door hun aanpak: coaching vanuit ervaringsdeskundigheid.
"Iemand die begrijpt dat het leuker is om te gamen en dat het niet evident is om ermee te stoppen", vertelt Alice.
Een traject bij GameChangers bracht begrip en verbinding
Mario startte met een traject van drie sessies. In de eerste sessie lag de focus op het gamen zelf. Tijdens de tweede sessie kwam naar voren dat er een gebrek aan gemeenschappelijke momenten was. Dit bracht Alice tot een belangrijk inzicht: ze was naar Gamechangers gegaan vanuit haar eigen perspectief.
"Mario had geen behoefte aan meer familiemomenten", realiseerde Alice zich.
Voor hem was het belangrijker om zich bewust te worden van zijn gamegedrag en zich beter te kunnen concentreren op zijn studies.
De derde sessie ging over het maken van afspraken, zonder dat deze bestraffend zouden zijn. Wat als Mario toch slechte punten haalde? Hoe konden ze dit motiverend aanpakken?
Door de sessies bij Gamechangers verschoof het perspectief van Alice van "we zijn Mario verloren" naar "Mario heeft nood aan rust en ruimte". Ze leerde de kant van haar zoon beter begrijpen.
Communicatie is de sleutel voor begrip en verbinding. Alice en Mario praten nu vaker met elkaar, om elkaars visie en context beter te begrijpen.

Het advies van Alice aan andere ouders
- Bekijk het van beide kanten: Gamen hoeft niet per se negatief te zijn. Toon interesse in de games die je kind speelt en met wie hij/zij/die gamet.
- Vermijd online zoektochten naar "gameverslaving": Dit kan leiden tot een negatieve spiraal. Praat liever met iemand die ervaring heeft met gameproblematiek.
- Gebruik het woord "gameverslaving" niet te snel: Laat het aan een professional over om die diagnose te stellen. Test jezelf of iemand anders.
- Kijk naar de omgeving: Sluit de omgeving aan bij de persoonlijkheid en behoeften van je kind?
De ervaring van Alice laat zien hoe belangrijk het is om open te staan voor het perspectief van je kind en te communiceren. Gamechangers kan daarbij helpen, door inzicht te geven in gamegedrag en te begeleiden naar een gezondere balans.
Heb je ook zorgen over het gamegedrag van jouw student?
Wacht niet langer en neem contact op met Gamechangers voor een vrijblijvend intakegesprek.