Bij de begeleidingen die we doen met jongeren en volwassenen die kampen met overmatig game- en schermgebruik, merken we soms ook op dat ze hoogsensitief zijn. Begrijpelijk, hoogsensitieve personen (HSP’s) worden vaak overladen met prikkels uit hun omgeving en sommigen kunnen schermgebruik kiezen als vorm van ontspanning en afzondering. Hoewel dit aantrekkelijk kan zijn, kan overmatig schermgebruik ook problemen veroorzaken in het dagelijks leven.
We interviewden Ilse Van Den Daele, de voorzitster van HSP Vlaanderen, over het verband tussen hoogsensitiviteit en gameverslaving. Je kan het volledig interview in de video hieronder bekijken of een samenvatting verderop.
Wat is HSP?
Hoogsensitiviteit, ook wel bekend als HSP (Highly Sensitive Person), is een eigenschap die ongeveer 15 tot 20% van de bevolking heeft. Mensen met HSP ervaren de wereld op een intensere manier en hebben moeite met het filteren van prikkels. Dit kan leiden tot overweldiging en stress.
Eén van de hoofdkenmerken van HSP is een gebrekkige filtering van binnenkomende prikkels. Dit betekent dat prikkels ongefilterd doorgelaten worden naar het emotionele brein, ook wel bekend als het limbisch systeem. Daarnaast is er vaak sprake van een verbroken verbinding tussen de prefrontale cortex (verantwoordelijk voor executieve functies) en het limbisch systeem (verantwoordelijk voor emotionele reacties). Dit gebrek aan functies zoals ratio, relativering en humor kan leiden tot communicatieproblemen met niet-hoogsensitieve personen.
Is er een verband tussen HSP en gameverslaving?
Het verband tussen hoogsensitiviteit en gameverslaving ligt in het feit dat hoogsensitieve personen vaak overladen worden met prikkels uit hun omgeving. Het verlangen om deze prikkels af te schermen kan leiden tot de keuze voor schermgebruik als ontspanning. Hoewel dit voor HSP aantrekkelijk kan zijn, kan overmatig schermgebruik ook een valkuil vormen. Het vluchten van de buitenwereld door middel van games kan namelijk problemen veroorzaken in het dagelijks leven, zoals moeilijkheden bij het behalen van een diploma.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat hoogsensitieve personen vaak hogere scores hebben op neuroticisme, wat verwijst naar emotionele instabiliteit. Specifieke facetten zoals angst en depressie kunnen ook meer voorkomen bij HSP.
Hoewel er dus een verband lijkt te zijn tussen hoogsensitiviteit en gameverslaving, is het belangrijk om te benadrukken dat niet alle hoogsensitieve personen automatisch verslaafd raken aan games. Elk individu is uniek en reageert anders op prikkels uit de omgeving.
Hoe kan je als ouder hiermee omgaan?
Voor ouders van hoogsensitieve kinderen kan het soms lastig zijn om te begrijpen wat hun kind nodig heeft. Onbegrip kan leiden tot een grotere afstand tussen ouder en kind. Ilse benadrukt het belang van een aangepaste houding, waarbij ouders openstaan voor het feit dat hun kind anders is dan zijzelf, alsook een aangepaste ondersteuning.
In onze begeleiding houden we ook rekening met de uitdagingen van hoogsensitieve gamers en creëren we samen een aangepast traject. Neem contact op voor meer info.
Conclusie
Het begrijpen van hoogsensitiviteit en het bieden van ondersteuning aan hoogsensitieve gamers is essentieel. Door bewustzijn te creëren en open te staan voor verschillende manieren van communicatie, kunnen we een omgeving creëren waarin HSP zich begrepen en geaccepteerd voelen.