Helemaal vanuit Amsterdam kwam ze naar Gent gereden, samen met zoon & partner, om te praten over het toenemende schermgebruik van hun zoon van 18. Ze maakte zich zorgen over de vele avonden die hij aan z’n telefoon zat gekluisterd. Andere hobby’s waren al lang weggevallen en er waren weinig tot geen andere, “offline” activiteiten.

Bij het eerste gesprek werd me duidelijk dat haar zoon een bijzonder inzicht had in veel facetten van het leven. Ik leek wel met een volwassen man te praten en vermoedde dan ook snel hoogbegaafdheid. Dat verklaart deels de bijzondere aantrekking aan z’n telefoon en hoe moeilijk het was om raakvlakken te vinden met z’n klasgenoten.

Voor leergierige (hoog)begaafden is het internet enerzijds een geweldige tool maar tegelijk een gigantische valkuil: je kan snel hele avonden kwijt zijn aan filmpjes bekijken, artikels lezen, chatten, en informatie verzamelen.

Samen met z’n ouders hebben we nieuwe, moedige maatregelen genomen en opgevolgd om hem te helpen andere activiteiten zoals gitaar spelen, tekenen en wandelen terug meer kans te geven..

In dit interview vertelt Sandra:

  • Hoe ze haar angst dat het zou verergeren heeft kunnen loslaten en met meer vertrouwen kon opvoeden.
  • Welke eye-openers ze heeft gehad die haar manier van aanpak meteen veranderden.
  • Welke afspraken ze maakte om andere activiteiten terug aantrekkelijker te maken.
  • Hoe ze nu effectiever omgaat met de hoogbegaafdheid van haar zoon.
  • Welke tips ze heeft voor andere ouders die hiermee worstelen.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search