Krachtige afspraken over schermtijd bedenken die lang meegaan, is de eerste stap in de reeks “In 3 stappen een actieplan om thuis de schermtijd te verminderen”.
Het gesprek aangaan met je kind over schermtijd is de tweede grote stap. Maar wat gebeurd er daarna? Nu is er nog een belangrijke laatste stap: het daadwerkelijk opstarten en volhouden van de gemaakte afspraken. Hieronder zijn de 6 tips voor een stevig actieplan rond schermtijd!

1. Wees consistent

Jongeren werken het liefst met duidelijkheid en logica. Maak daarom samen een duidelijk en concreet plan dat op een logische manier samenhangt voor zowel de jongere als voor de volwassene.

Als de regels vrij te interpreteren zijn voor elk gezinslid dan zal dat later sowieso voor misverstanden zorgen. Ga heel nauwkeurig te werk en stel veel vragen. Indien je graag feedback op je plan kan je het gerust doorsturen naar enkele ouders of posten op onze gamechangers community.

2. Wees consequent

Het is belangrijk om consequent te blijven in alles wat je doet om een gewoonte te creëren. Dit is hetzelfde voor je actieplan. Probeer een maand lang de gemaakte afspraken vol te houden zonder grote veranderingen aan te brengen. Kijk bijvoorbeeld naar iemand die wil vermageren. Dat lukt niet als hij om de week verandert van dieet. Hij heeft een stevig actieplan nodig waar hij zich elke dag aan moet houden.

Belonen en straffen moet je dus elke keer uitvoeren zoals je samen in je stevig actieplan rond schermtijd hebt gezet. Dit betekent ook dat je geen onverwachte toegevingen en beperkingen kan opleggen die niet eerder zijn besproken.

3. Evalueer na verloop van tijd

Plan op voorhand wekelijkse evaluatiemomenten in. Omdat het een nieuw systeem is, zitten er sowieso gaten en beperkingen in. Deze zie je pas verschijnen wanneer je het plan daadwerkelijk uitvoert. Stel daarbij de volgende vragen:

  • Wat gaat goed?
  • Wat loopt minder goed?
  • Waar kan je aanpassingen aanbrengen?

4. Geef verantwoordelijkheid uit handen

Een stevig actieplan rond schermtijd valt of staat met de betrokken leden. Laat alle partijen het plan ondertekenen, zodat de verantwoordelijkheid eerlijk is verdeeld.

Daarnaast is het ook beter om specifieke personen de verantwoordelijkheid te nemen voor bepaalde taken. Iemand die de evaluatiemomenten opvolgt, de ander kijkt of de afspraken worden nageleefd en nog iemand die doorheen de week de nieuwe ideëen op schrijft die werden bedacht.

5. Maak vooruitgang zichtbaar

Niets is leuker dan zien dat je vooruitgang boekt. Denk maar aan een bodybuilder die elke week zijn spiervolume checkt. Merk je dat je vooruit gaat in het leven, geeft ons een gevoel van geluk en voldoening. Het geeft aan dat je beloond wordt voor de inspanning en doorzetting die je levert.

6 tips voor een goede uitvoering van je actieplan rond schermtijd

Wees creatief met het bijhouden van de gemaakte afspraken. Je kan bijvoorbeeld habitica gebruiken. Habitica is een gratis gewoonte en productiviteit applicatie die het offline leven omzet in een game. Zeker voor gamers die graag spelenderwijs hun leven willen onder handen nemen kan habitica helpen om je doelen bij te houden en te behalen.

6. Geef niet toe aan weerstand

De laatste van de 6 tips voor een stevig actieplan rond schermtijd is niet toegeven aan weerstand. Jongeren zijn dol op structuur en voorspelbaarheid. Het geeft hen een gevoel van veiligheid. Wanneer je nieuwe plannen en afspraken maakt, dan breng je hun logische gekende wereld uit evenwicht. Maar soms is het nodig om eens los te komen van onze gewoontes en comfortabele gedragingen. Wanneer een schildpad altijd in zijn schild blijft zitten, dan kan dat eens fataal aflopen.

Ondanks deze logica neigen we in eerste instantie naar de oude en veilige regels in plaats van mee te veren met de evoluties en aanpassingen. Er is weerstand en een afkeer tegen het nieuwe systeem. Niet toegeven aan de weerstand is noodzakelijk om te slagen. indien je één keer toegeving doet, dan weet de andere persoon dat hij de afspraken kan ombuigen als hij weerstand biedt.

Weerstand neemt verschillende vormen aan. Eén daarvan is agressie. In dit artikel leer je meer over agressie en games en hoe je kan zorgen dat de situatie niet escaleert. Andere vormen van weerstand zoals isolement en vermijding komen weldra aan bod.

6 tips voor een goede uitvoering van je actieplan rond schermtijd is het laatste artikel in de reeks “In 3 stappen een actieplan om thuis het schermtijd te verminderen”. Klik hier om meer te lezen over de eerste stap: Hoe maak je krachtige afspraken over schermtijd die lang meegaan?

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Hoe ga je het gesprek aan met je kind over schermtijd?Gezinsactiviteiten voor een schermvrije en actievolle krokusvakantie